CikguAzman.com

perkongsian dari seorang guru

tips

Tutorial Cara Masak Nasi Sampai Jadi

Alkisah masak nasi lupa nk tekan switch, lupa nk boh air plg teruk blm jumpa lg yg lupa nk masukkan beras..

Org lelaki walaupun tk pandai tapi kami ni lebih teknikal+praktikal

Tutorial masak nasi sampai jadi.

1.Plan byk mana nak masak anggaran nk makan berapa orang, ni penting supaya tiada berlaku pembaziran.

2.Masukkan beras dlm periuk nasi, basuh atau bilas beras, mak-mak orang lama tok tok dulu dh ajar baca ayat minta apa yg nk masak makan ni beroleh keberkatan, nk bagi anak pandai nk bagi laki sayang masa nilah dok amal baca surah2 tertentu..paling takda pun bacalah bismillah. 

3.Bilas beras bukan takat sekali bilas sampai air beras tu jernih, dari segi teori cara ni kurangkan sikit nasi berkanji, apa pun nasi tetap kanji cuma kejadian nasi lebih bersih.. kalau aku masak beras sushi bilas air jer 7x tau๐Ÿ˜

4.Lepas bilas time nilah kena sukat byk mana nk letak air, ikut cara mak mak dulu dulu letak kari telunjuk, biasanya tgok takat lekuk jari tu.. insyallah masak pasti jadi.. siap masuk air baca alhamdulillah. 

5.dh siap masukkan air, bawa periuk nasi tadi ke periuk, so masih kena lap2 dgn tuala nak keringkan periuk tadi yg basah masa kita basuh@bilas beras tadi.. biasanya lap kering lap atas bawah tepi.

6.Pastu letakkan inner pot dlm periuk nasi,sblm tu kami orang lelaki ni tgok dulu plug terpasang dah ke belum, kalau belum kena plugin, pastu tgok betul ke plug tu kabel yg betul, kkdg ni plugin kabel cerek air tak pun kabel blender..

7.Dah plugin ok tekan switch, tekan sampai bunyi ketekkk!!! ni maksudnya switch yg tekan tu confirm dh turun ke bawah..

8.Masa tekan ni mata kena perati ada lampu indicator tu menyala ke tak?? kalau tak maksudnya periuk tu something wrong..masa nilah kena tgok blk step di atas ๐Ÿ‘†plugin betul tak, kabel betul tak switch kat plug socket tu on ke tak? kkdg blh lupa nak switch on.

9.Ok bila semua cun nampak lampu indicator dh nyala, confirmlah switch dh tekan turun.. tunggu nasi masak.. semua ok ucaplah alhamdulillah.. 

10.Wei hangpa masak nasi ni jangan main tinggal ja. kena recheck kkdg masak nasi meruap air nasi meleleh, periuk jadi comot, silap haribulan lelehan air blh akibatkan periuk rosak blh akibatkan short circuit atau litar pintas..

11.Satu lagi masak nasi jangan main tinggal ja, mak mak dh ajar karih nasi@bahasa lain gemboq tu bagi nasi naik.. kalau tinggal nasi jadi padat, nasi keras..

12.Nasi bila dh masak switch yg kita tekan tadi akan lompat naik.. kalau dok kat dapur sesambil buat kerja lain always alert semua ni..

Bunyi switch terangkat ni mudah dengar.. kecuali dok depan layan PUBG layan sosmed..

13. Tau tau nak makan bawa pinggan nk ambik nasi, nasi tak masak, peh tu plak lupa nak boh ayaq masa masak nasi.. ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

Kealpaan apa ni???? Peh tu p post plak kat sosmed masak nasi lupa boh ayaq, takat lupa on switch boleh maaf lagi๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

Ni mesti cincai punya kaki.. org tua kata buat kerja ala balai๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

#MASAKAPATAKJADI

Tips masak nasi agar semua nasi blh makan tanpa bekerak follow cara orang bangla masak, masa air dh meruap nasi dh kembang, buang semua air. insyallah takda sebutir nasi pun yg ditinggalkan…

Sumber FB Marn Ali